Time running out to have your say on West Kirby flood wall

WKT Featured Image
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

Time is running out to have your say on the new £6 million flood wall set to be built along the length of West Kirby promenade.

It will be 1.2m high and stretch just over one kilometre along South Parade, between the junctions of Sandy Lane and Riversdale Road.

Changes have been made to the design over the last 18 months following consultation with the public, including alterations to the materials and incorporating seating and memorial plaques into the structure.

A planning application was submitted in November but the plans have met with some local opposition with over 50 people objecting, so far.

The new design for West Kirby flood wall
The new design for West Kirby flood wall

The revisions include:

· The wall being redesigned into a long curving seat – akin to a wave – along the whole of South Parade

· The promenade to be finished in a sandy-buff colour, with those colours also extended across onto the footpath on the landward side of South Parade

· Public realm features such as gateways across the highway and onto the promenade at all of the pedestrian access points, highlighted with icons linking to the local environment

· A clearly marked cycle lane

· Timber-slat seating on the bench on the straight parts of the curve

· A circular trail around the promenade and lake, with distance markers counting up and down every 100m

· The original railings are being refurbished and the original shelters renovated and relocated to keep the Victorian heritage.

Plans showing the new flood wall

The flood alleviation scheme aims to protect the area from flooding well into the next century. 

Cllr Liz Grey, Chair of the Environment Climate Emergency and Transport Committee on Wirral Council, said: “This is a key moment in the timelines of this project and arguably the final remaining obstacle to overcome before work can start.

“It is both exciting and important that those responsible for the delivery of this scheme have been able to incorporate so many of the interesting and innovative suggestions that people have made during the consultations. It is essential that we have carried residents along with us in a supportive way.

“Our location as a peninsula inevitably means we are at more risk of flooding from the sea than many other areas and our responsibility to protect residents, businesses and the local environment from that risk in the long term is one we take very seriously.

“We are delighted to have reached this point of the scheme, supported by local people, which moves us closer to putting the protection in place that is needed here.”

Fly-through video of the wall

The project is being funded by Wirral Council and the Environment Agency.

You can view the planning application, and add your comments, here:

https://planning.wirral.gov.uk/online-applications/applicationDetails.do?keyVal=_WIRRA_DCAPR_109770&activeTab=summary

From our Twitter page